IBM разкри новия суперкомпютър “Син облак”

План за създаване на нов тип суперкомпютър, базиран на интернет, разгръща IBM, стана ясно през седмицата от официално съобщение на компанията. Един от първите клиенти на иновацията ще бъде виетнамското правителство.
Наречен Blue Cloud (Син облак), суперкомпютърът ще използва изчислителните ресурси на много разпръснати машини, които ще бъдат обединени чрез технологията Cloud Computing. Терминът се отнася до високопроизводителна обработка на данни с помощта на интернет приложения.
Идеята на IBM е корпоративните центрове за данни да заработят по модела на Интернет, като използват разпределени, глобално достъпни ресурси, а не локални машини или отдалечени сървърни “ферми”.
При класическия модел програмното осигуряване се намира на отделни компютри, докато концепцията Cloud Computing ще пренесе почти напълно софтуера в разпределената интернет среда.
Blue Cloud ще се поддържа от софтуера IBM Tivoli, който ще управлява сървърите, за да осигури оптимална производителност по поискване. Суперкомпютърът ще включва също Linux базиран софтуер за виртуализация Xen и операционна система PowerVM, както и средството за разпределение на паралелните задачи Hadoop.
Новият суперкомпютър ще бъде проектиран с отворена архитектура и се очаква на пазара през 2008 година. IBM направи първа демонстрация на концепцията в Шанхай върху фирмения BladeCenters с процесори Power и x86.
IBM работи по проекта Blue Cloud съвместно с избрани корпорации, университети и правителства. Сред партньорите на Синия гигант е и виетнамското Министерство на науката и технологиите, става ясно от прес съобщение на корпорацията. През седмицата далекоизточната страна обяви съвместния проект с IBM.

“Синият облак” ще осигури на виетнамското общество динамичен и богат източник на съдържание и ще ускори иновациите, посочват от виетнамското министерство.

Коментар