Отвориха офертите в търга за електронния здравен портал

Трима кандидати са подали документи за участие в обществена поръчка за изграждане на Национален електронен здравен портал и внедряване на личен електронен здравен запис за 40 хиляди служители от държавната администрация. Това са консорциум “Информационни технологии в здравеопазването”, “О БЕ ЕС – БГ” АД и консорциум “Българско електронно здравно досие – фаза 1”, стана ясно днес при отваряне на офертите.
Обществената поръчка беше обявена от Министерството на държавната администрация и административната реформа и Министерството на здравеопазването на 5 октомври. Предвижда се първоначално системата да обхване 40 хиляди държавни служители.
Съгласно приетата през декември миналата година стратегия за внедряване на електронното здравеопазване в България, главните оперативни цели, които трябва да се изпълнят, са: ориентиране на системата на здравеопазването към крайния потребител, предоставяне на по-пълна информация на здравните специалисти, възможност за ефективна комуникация между тях и- изграждане на интеграционна информационна среда.
Сред мерките в Стратегията е създаването на личен електронен здравен запис, който представлява съвкупност от електронна здравна информация за пациента и полаганите за него здравни грижи до момента.
Като част от инициативите e-Health на Европейския съюз се предвижда изграждане на интегрирани централни електронни здравни портали в държавите членки на съюза. В този контекст стартира и изграждането на български Национален електронен здравен портал, който да дава възможност за централизиран достъп до здравните услуги чрез интеграционната система на електронното правителство (ИСЕП).

Коментар