mobilkom austria group приключи сделката с беларуския Velcom

mobilkom austria group, мобилното подразделение на Telekom Austria Group, обяви, че е прикючило придобиването на 70% дял в Cypriot SB Telecom Limited – едноличен собственик на беларуския мобилен оператор MDC, който оперира под марката Velcom.
Цената на сделката е близо 730 млн. евро. Тя е финализирана след одобрение на съответните антитръстови органи.
„Придобиването на втория по големина мобилен оператор на пазара е пример за успешна приватизация, както и за икономическото сътрудничество между Беларус и Австрия”, коментира Борис Немшиц, главен изпълнителен директор на Telekom Austria Group и mobilkom austria.
Velcom ще бъде напълно консолидиран в групата на mobilkom austria. През октомври австрийската компания постигна споразумение за сегашната сделка и едновременно с това започна преговори за покупка на оставащите 30%. Според постигнатото споразумение, делът, притежание на Еад Самави и неговите партньори, ще бъде придобит не по-късно от четвъртото тримесечие на 2010 г. за приблизителната цена от 320 млн. евро.
Уточняването на окончателната сума, платима през четвъртото тримесечие на 2010 г., ще бъде обвързано с бъдещото финансово представяне на Velcom.
С придобиването на Velcom и стъпването на атрактивния телекомуникационен пазар в Беларус, mobilkom austria group продължава да се разраства в Източна и Югоизточна Европа. В средата на тази година беларуският пазар отчете проникване на мобилните услуги от 66%. Velcom има над 2.7 милиона клиенти и пазарен дял от приблизително 42%. През 2006 година Velcom е генерирал приходи в размер на 262.2 млн. евро, печалба преди лихви, данъци, и амортизации (EBITDA) в размер на 158.8 млн. евро и нетна печалба в размер на 82.8 млн. евро.
Членове на mobilkom austria group са: mobilkom austria (Австрия), Vipnet (Хърватска), Si.mobil (Словения), mobilkom liechtenstein (Лихтенщайн), българският Мобилтел, Vip mobile (Сърбия), Vip operator (Македония) и най-новата придобивка – MDC (Беларус).
В момента над 6 500 служители обслужват повече от 11.2 милиона клиенти на компанията. За първите девет месеца на 2007 г. mobilkom austria group обяви приходи от 2 238.9 млн. евро.

Коментар