SAP бележи ръст в облака и спад в продажбите на лицензи

SAP отчете ръст от 203% в продажбите на HANA през третото тримесечие

SAP отчете ръст от 203% в продажбите на HANA през третото тримесечие

Немският софтуерен гигант SAP AG отчете нарастващи приходи от облачни услуги през третото тримесечие и същевременно спад в продажбите на софтуер.

В периода юли-септември общите приходи на SAP възлизат на 4,05 млрд. евро, което е ръст от 25% на годишна база. Чистата печалба на софтуерния разработчик се е увеличила с 23% до 762 млн. евро.

Продажбите на лицензи за софтуер, които се считат за индикатор за бъдещите доходи на SAP, са намалели с 5% през тримесечието до 975 млн. евро. За второ поред тримесечие SAP бележи спад по този показател.

В сегмента на облачните услуги компанията отчита 203% ръст в приходите, които възлизат на 191 млн. евро. Постъпленията от лицензи и съпътстващи услуги пък са нараснали с 5% до 3,4 млрд евро. SAP твърди, че e изпълнила плана си в облачния сегмент, където отчита годишни приходи от над 1 милиард долара. Клиентската база за клауд услугите на компанията наброява 33 милиона потребители.

Софтуерът HANA, който работи в оперативната памет, носи на SAP приходи от 149 млн. евро през тримесечието, което е със 79% повече спрямо миналата година. Компанията очаква скоро сумарните приходи от този продукт, пуснат преди две години на пазара, да превишат 1 млрд. евро. В момента HANA се ползва от над 2100 клиенти по целия свят.

През септември конкурентът Oracle въведе подобна възможност в своите продукти. Oracle Database In-Memory Option помага на компаниите да увеличат производителността на базите данни при задачи в реално време като анализ на данни, организация на хранилища за съхранение на данни, подготовка на отчети и оперативна обработка на транзакции (OLTP).

Коментар