Многото антивируси влошавали сигурността

Колкото повече антивирусни програми едновременно използва потребителят за защита на електронната поща, толкова повече се влошава сигурността. До този извод са стигнали експерти от компанията n.runs AG.

Те са изследвали едновременното действие на антивирусите за имейл в продължение на две години. Резултатите са показали, че е най-добре потребителят да разчита само на една програма за проверка на е-пощата за вируси. Презастраховането с повече решения води всъщност до обратния ефект – влошаване на сигурността, твърдят експертите.

Проблемът идва от това, че синтактическите анализатори в програмите за проверка на различни формати са потенциално пригодени за осъществяване на атаки. На антивирусния софтуер се налага да проверява хиляди файлове, при което неизбежните грешки поставят потребителския компютър под угрозата от заразяване, обясняват експертите. Ето защо допълнителните програми означават и допълнителен риск.

По време на своите изследвания специалистите на n.runs са открили над 80 грешки в антивирусни програми, повечето от които още не са отстранени. В някои случаи уязвимостите имат критичен характер и позволяват изпълнение на произволен код на компютъра.

n.runs AG разработва в момента софтуера ParsingSafe, който ще открива дефекти в антивирусните програми, свързани със синтактическия анализ.

Коментари по темата: „Многото антивируси влошавали сигурността”

добавете коментар...

  1. Tuxracer

    Извод: инсталирайте си Линукс.

Коментар