Светът се изправя пред “кибер студена война”

Около 120 държави разработват разнообразни програми с една единствена цел – да използват интернет като оръжие. Чрез мрежата ще могат да бъдат поразени финансови пазари, правителствени компютърни системи и стратегически производствени цели, казват от компанията за сигурност McAfee в своя годишен доклад.

Агенциите за разузнаване вече редовно тестват мрежите на други държави с цел да открият слаби места, които впоследствие да атакуват. Освен това, техниките им стават все по-изтънчени и сложни, пише в доклада.

Правителствата трябва да вземат спешни мерки

за подсилване на своята защита срещу индустриален шпионаж и атаки срещу инфраструктурата, препоръчват експертите.

В момента кибер престъпленията са глобален проблем. Те значително са еволюирали в своето усъвършенстване и вече не представляват опасност само за дадена индустрия или отделни хора, а заплашват националната сигурност, казват от McAfee.

Докладът посочва Китай като държавата с най-агресивни позиции в кибер войната. Досега страната с най-голямо население беше обвинена в кибер атаки от САЩ, Индия и Германия. Макар и от Пекин многократно да отричат тези обвинения, от вашингтонския “Center for Intelligence and Research” твърдят, че китайците са първите, които използват кибер атаки с политически и военни цели.

Кибер атаките над частни и правителствени уеб сайтове

в Естония през април и май от тази година са само една малка част от „студената война”, предупреждава докладът. Естонското правителство твърди, че по време на интернет набезите са били засегнати хиляди сайтове с цел да се парализира инфраструктурата на страната, която е силно зависима от Мрежата. Смята се, че атаките са с руски произход, макар че от Кремъл отрекоха подобни твърдения.

Степента на сложност и координацията по време на тези атаки бяха съвсем нови, се казва в доклада, като се цитира анонимен източник от НАТО. Били са извършени серии от атаки с точно и внимателно избрани интервали от време, които са използвали различни техники и са имали специфични цели.

През юни представител на ЕС коментира кибер нападенията над Естония като време за пробуждане и взимане на мерки, а от НАТО допълниха, че е необходима спешна работа, за да се подобри кибер отбраната на държавите.

В своя доклад McAfee предвижда, че бъдещите кибер атаки ще бъдат още по-усъвършенствани. Интернет нападенията еволюираха от първоначално любопитни опити за тестване на дадена защита в добре финансирани и организирани операции за политически, военен, икономически и технически шпионаж, заключава докладът.

Коментар