Спад от 13% на пазара за ноутбуци тази година

През 2014 г. в света ще бъдат продадени 159 млн. броя ноутбуци, прогнозира DigiTimes Research

През 2014 г. в света ще бъдат продадени 159 млн. броя ноутбуци, прогнозира DigiTimes Research

Повечето маркови производители пуснаха или подготвят за пазара сензорни лаптопи, надявайки се да увеличат продажбите си. DigiTimes Research обаче прогнозира, че делът на тъчскрийн моделите ще нарасне от 8,2% през 2013 до 16,5% през 2014, което е под очакванията на производителите.

Като цяло, световният пазар на ноутбуци ще падне с 13% през настоящата година и с още 6,6% през 2014 г. до 159 млн. броя, на фона на нарастваща популярност на таблетите.

В прогнозата са включени и хромбуците – това са мобилни компютри под управление на операционна система Chrome OS от Google. DigiTimes Research очаква продажбите на хромбуци да формират 5% от пазара на всички лаптопи през 2015 г. Движещ фактор за ръст при тези устройства е желанието на част от потребителите да сменят традиционната среда Windows с нещо друго.

Що се отнася до марковите производители, очакванията за 2014 г. са подобни на тези за настоящата година, без особени размествания в Топ 10. HP, Toshiba и Samsung ще следват консервативни стратегии на пазара за ноутбуци, а Apple ще загуби дял. Acer и Asus ще отбележат спад в продажбите през 2013 г. и трудно ще постигнат ръст през следващата година.

Производителите ще се ориентират също към предлагане на модели от типа 2-в-1, които съчетават функции на лаптоп и таблет. Делът на тези устройства обаче ще достигне само 2% от общите продажби на ноутбуци през 2014 година, прогнозира DigiTimes Research.

Коментар