Алармираха за дефектни HDD в лаптопи на Apple

Два източника съобщиха за наличие на дефектни твърди дискове в лаптопи на Apple. Първо британската компания за възстановяване на данни Retrodata алармира за проблема, а след това и AppleInsider излезе с информация за дефектните HDD, които могат да доведат до загуба на данни.
Проблемните дискове са 2,5-инчови модели на Seagate, произведени в Китай с номера ST96812AS и ST98823AS. Устройствата са инсталирани в лаптопи от сериите MacBook и MacBook Pro.
Експертите препоръчват на потребителите на Mac лаптопи да проверят чрез програмата System Profiler номера на модела на твърдия си диск в списъка Serial ATA. Ако бъде установен HDD от Seagate с фърмуер 7.01, компанията Retrodata съветва потребителите да направят бекъп на цялата си информация и да заменят твърдия диск.

Проблемът се дължи на дефект в главата за четене/запис, която пада на повърхността на магнитната плоча и я поврежда. Подобно “нараняване” на диска не подлежи на ремонт. От Retrodata предполагат, че дефектът е причинен по време на производството на дисковете, а не е конструктивен.

Коментар