Vista приближава 10% дял от пазара

Делът на Vista сред инсталираните операционни системи е достигнал 9,19% през ноември, твърдят от компанията Net Applications. Предходния месец, октомври, новата ОС на Microsoft е имала 7,94% от пазара.
В същото време Windows XP, най-популярната ОС в момента, е увеличила дела си през ноември с 1,04% до 79,41% от всички инсталирани операционни системи. Епълската Mac OS е достигнала 7%.
Така сумарно, Microsoft заема 92% от пазара. Изследването отрежда на Linux само 0,6% от инсталираните операционни системи. Въпреки ниския резултат, анализаторите отбелязват факта на двойния ръст при Linux от началото на годината.  
Що се отнася до браузърите, отново продукт на Microsoft – Internet Explorer 7 се изкачва към челното място с 37% дял, като преди него е предходната, 6-та версия на продукта с 40.2%. От началото на годината делът на IE6 е намалял с 14%.
Веднага след браузърите на Microsoft се нарежда Firefox на Mozilla, който през ноември има 16% дял. На епълския Safari пък се падат 5.1% от инсталираните браузъри.

Коментар