Свързват ядрата на процесорите чрез светлина

IBM създаде технология, която един ден може да позволи различните ядра на процесорите да разменят сигнали чрез светлинни импулси, а не чрез електрони. Евентуална такава промяна би довела до производството на по-бързи и много по-ефективни, от енергийна гледна точка, чипове.
Устройството, познато като силициев Mach-Zehnder електрооптичен модулатор, превръща електрическите сигнали в светлинни импулси. Предимството на IBM пред другите лаборатории е, че нейният модулатор е над 100 пъти по-малък от тези на конкурентите. Естествено компанията се надява модулаторът да може да се интегрира в процесорите, съобщи CNET.
Електрическите импулси минават през модулатора, през който едновременно с това преминава и постоянен светлинен лазерен лъч. След това устройството излъчва светлинни импулси, за да отговори на електрическите такива. Всъщност, модулаторът заменя електроните с фотони.
Още от началото на десетилетието няколко компании, сред които Intel, Primarion, Luxtera и IBM, се приближаваха все по-близо до създаването на компоненти, които, в идеалния случай, ще позволят на проектантите на процесори да заменят сегашните съединения в компютрите и най-вече в чиповете с оптични влакна. Жичните съединения много се загряват и произвеждат топлина, което е голям проблем, а освен това сигналите по тях се движат по-бавно от светлинните импулси.
Проблемът с оптичната технология обаче е, че тя трябва да се направи с много малки размери, за да може да се интегрира в чиповете. Оптичните компоненти винаги са били трудни за произвеждане, а тенденцията е да са и сравнително големи по размери.
Компютърните производители се нуждаят от компоненти с размери от само няколко милиметра във всяка страна. Затова основната идея е да се измисли начин за производство на модулатори, лазери, вълнови проводници и други на съществуващите технологични линии за силиций.
Остава отворен въпросът кога тези продукти ще се появят на пазара. Наличието на много прототипи обаче показва, че нещата се движат в правилната посока.

по темата: „Свързват ядрата на процесорите чрез светлина”

добавете коментар...

  1. Ivailo Georgiev

    Точно за това си мислих дали може да се направи а се оказва че има такива разработки,без да съм чел никаде по въпроса.Интересно ми стана след като прочетох статията.Имам такава идея за разработка в 3д макс не само на процесор а на цял комп на базата на оптика а то може и наистина да стане дано да е скоро да се порадваме 🙂

Коментар