Българската уикипедия достига вече 50 000 статии

Около 2 хиляди нови статии се публикуват месечно в българската уикипедия, след старта на инициативата „Българска Уикипедия 100 000”. Това е два пъти повече от броя на месечните попълнения преди началото на инициативата на 13 септември 2007 г.
В момента броят на статиите в българската версия е 49 000. Над 20 печатни, електронни и интернет медии, както и портали, блогове, интернет-групи, са подкрепили кампанията.
Българската версия на уикипедия съществува от четири години и това е първата мащабна инициатива по популяризирането й, подета извън общността и подкрепена от десетки медии и организации. Подобен феномен има в развитието на други уикипедии (френската, немската), където няколко години след създаването им се е зародил такъв интерес „отвън навътре”, който е довел до чувствително разрастване на общностите, съобщиха инициаторите на „Българска Уикипедия 100 000”.
На 10 декември, понеделник, от 18 часа в Червената къща (ул. „Любен Каравелов” 15 в София) ще се проведе дискусия на тема „Уикипедия – нашата енциклопедия”. Форумът, който е част от инициативата „Българска Уикипедия 100 000”, е отворен за всички, които се интересуват, желаят да научат повече и да допринесат за развитието на българските интернет ресурси.

Коментар