САЩ затягат мерките срещу нарушенията на авторското право

Нов законопроект, подготвян от Конгреса на САЩ, ще утежни наказанията за нарушения на авторското право. 69-страничният документ беше представен  миналата седмица от група демократи и републиканци под името “PRO IP Act” (Prioritizing Resources and Organization for Intellectual Property), съобщи CNET.
Една от основните промени в законопроекта предвижда увеличаване на максималната компенсация за нарушаване на авторско право за едно произведение до 30 000 долара. Ще бъдат завишени също санкциите за повторно нарушение, като в този случай възможното наказание е затвор до 10 години.
Според законопроекта, властите ще могат да конфискуват и продават на търг компютърно и мрежово оборудване, което се използва при извършване на нарушения на авторското право.
Настоящето законодателство приема за престъпник всеки потребител, който умишлено нарушава авторското право, като разпространява нелегално материали на стойност над 1000 долара.
PRO IP Act предвижда да бъде създаден нов федерален орган за защита на авторското право, който ще се нарича WHIPER (White House Intellectual Property Enforcement Representative). Шефът на въпросния орган ще бъде назначаван от президента на САЩ и утвърждаван от Сената. Той ще изпълнява ролята на съветник и представител на президента по въпросите на интелектуалната собственост.
WHIPER също така ще следи и разобличава държави, които не защитават в достатъчна степен авторското право. Всяка година, на 31 декември органът ще представя на Конгреса стратегически план, който ще има за цел да разкрива частните лица, замесени в бизнеса с пиратски продукти.
Законопроектът предвижда създаване на специално подразделение към Министерството на правосъдието, наречено Intellectual Property Enforcement Division, което ще се занимава с престъпленията, свързани с интелектуална собственост. Бюджетът на звеното ще бъде 25 милиона долара през първата година.

Коментар