Задържаха 18 000 чифта спортни обувки Nike на пристанище Варна

Близо 18 000 чифта дамски и мъжки маратонки Nike са задържани при съвместна акция на полицията и митническия пункт на варненското пристанище, съобщиха от Арсис Консултингюридически представител на Найки Интернешънъл за територията на България.
По данни на Агенция Митници, маратонките са открити в два контейнера, дошли от Китай с кораба "Римини". Получател на стоката е българска фирма, а контейнерите са били определени за проверка по метода "анализ на риска".
По етикетите на маратонките и на кутиите, в които са открити, става видно, че са произведени във Виетнам, където наистина има лицензирано производство на Nike, уточни Светлан Савов, началник сектор "Митническо разузнаване и разследване" в митница Варна.
Въпреки че задържаните маратонки са на пръв поглед със сравнително добро качество, проверката е установила, че в периода, отразен на етикетите, във Виетнам не са произвеждани модели с такава цветова гама. Друга характеристика на стоките, която е предизвикала допълнителни съмнения у митничарите, е острата миризма на нискокачествени лепила – един от отличителните белези на фалшивите маратонки.
Оригиналната стока може да бъде разпозната и по други специфични белези, като формата на стелката, цвета на кутиите и др.
Ако такова количество маратонки се продаде на европейския пазар, печалбата би била над 2 млн. лева, а загубите за компанията производител биха били далеч по-големи, уточниха от Арсис Консултинг.
“Това не е инцидентен, а пореден случай, в който Агенция Митници стриктно прилага разпоредбите на законодателството на ЕС за защита на правата върху интелектуална собственост”, заяви Велизар Соколов, управител на Арсис Консултинг.
По случая се води проверка от служители на ОДП-Варна по чл. 172б от НК. Инициирана е допълнителна процедура по идентификация на задържаните стоки с цел установяване на техния произход. След като бъдат направени необходимите експертизи, най-вероятно стоката ще бъде иззета в полза на държавата и унищожена.

Коментар