КЗК отхвърли жалба на Апис по търг на МДААР

Кoмисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на „Апис – Христович” ЕООД по обществената поръчка за справочна информационна система за нуждите на държавната администрация, съобщиха от МДААР.
Жалбата беше подадена на 12 октомври тази година срещу решението на министъра на държавната администрация и административната реформа (МДААР) за откриване на процедура за възлагане на обществената поръчка.

Според юристите на Апис, в тръжната документация са допуснати и редица други съществени закононарушения, които напълно опорочават конкурса и са основание за прекратяването на процедурата. В изискванията за участие част от критериите са манипулирани, което облагодетелства настоящия доставчик на СИС за държавната администрация и предопределя неговия успех при провеждането на новия търг.

Не е публикувано и предварително обявление в „Държавен вестник”, което според ЗОП е задължително при поръчки за над 450 хил. лв. В кръга на ползвателите на СИС се включват и 600 училища, които не са част от системата на държавната администрация, а учителите и директорите не са държавни служители, следователно министърът на държавната администрация не е компетентен да провежда обществени поръчки за техните нужди, са част от аргументите на Апис.

Закупуването  на подобен информационен продукт за училищата е истинско разхищение на фона на тежките проблеми в образованието, категорични са от Апис.

КЗК определя твърденията на фирмата като недопустими и неоснователни и ги оставя без уважение, посочват от министерството, управлявано от Николай Василев.

Крайният срок за подаване на документи по процедурата изтече на 10 декември. Документи за участие са подали 5 фирми – „Ител" ЕООД, „Норма" АД, „Сиела софт енд пъблишинг" АД, „Апис – Христович" ЕООД и „Лакорда" АД.
Целта на обществената поръчка е да обезпечи създаване и поддръжка на справочна информационна система за 4250 локални работни станции, в това число 600 училищни работни станции и 650 работни станции за кметства в страната.
Освен това системата ще захранва с информация 2000 сървъра в локални мрежи за държавната администрация.

Коментар