Николай Василев вече работи на OpenOffice

От десет дни министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев работи с пакета приложения Open Office, отворената алтернатива на Microsoft Office. Това става ясно от открито писмо на министъра до Вени Марковски, по повод нашумелия търг за доставка на 60 хиляди лиценза на MS софтуер за компютрите в държавната администрация.
Ценовите оферти по обществената поръчка, която определя какъв софтуер ще се използва в администрацията в следващите четири години, бяха отворени във вторник. Стойността на сделката ще възлезе на над 70 милиона лева, вкл. със сървърните операционни системи.
По повод на търга, Вени Марковски, председател на УС на Интернет общество – България, разпространи писмо-сигнал до главния прокурор и градския прокурор на София, както и до Европейския парламент, в което повдига въпроси, внасящи съмнение в правилността на избора на типа на софтуера и неговата цена.
В пространния отговор на Николай Василев, публикуван на сайта на МДААР, накрая става ясно, че министърът вече работи с… OpenOffice.
“Апропо, от десетина дни работя само с Open Office, който твои колеги (бел.ред. – имат се предвид колеги на Вени Марковски) инсталираха на моя компютър, за което им благодаря. В момента ще се въздържа да правя коментари дали ми харесва, или не”.
Макар и да не дава пряка оценка на OpenOffice, Николай Василев е пределно ясен във виждането си за отворения офис пакет със завършека на писмото: „Това писмо все пак бях принуден да напиша на MS Word, за да могат повече хора да го отворят".
Именно това изказване на министъра предизвика иронични забележки и подмятания от потребители на отворения софтуер, тъй като OpenOffice може да отваря и записва файлове в множество формати, включително тези на Microsoft Office (doc, xls, ppt), и те да бъдат настроени като формати по подразбиране. 

по темата: „Николай Василев вече работи на OpenOffice”

добавете коментар...

  1. Данаил

    Благодаря за корекцията на новината и за бързата реакция. Прави ви чест, че се вслушвате в гласа на своите читатели, и че сега новината от дезинформираща отново стана информативна, каквато би трябвало да бъде.

  2. Данаил

    Но това твърдение е невярно и подвеждащо, а никъде от вашата публикация не личи това. И хора които прочетат само новината, но не и коментарите (които не се показват по подразбиране), ще бъдат заблудени, което е и целта на министъра…

    Затова смятам че трябва да коригирате новината…

  3. от Редактора

    Данаил,
    последното изречение е ключово в писмото на министъра и за статията като цяло и именно затова е удебелено. Целта не е била да се манипулира читателят, който има достатъчно висока технологична култура, а просто да му се обърне внимание върху съществения момент. Както виждате, точно това изказване на министъра се коментира.

  4. Данаил

    И бих помолил авторите на новината, ако четат коментарите, да коригират текста и като вземат в предвид моя коментар, защото така написана, и с удебеления текст на изказването на Ники Василев новината е некоректна, подвеждаща и звучи непрофесионално, каквото е и самото изказване на министъра.

    Ако беше обикновен човек, да кажеш: Той само от 10 дни го разучава, простено му е да не знае функциите му. Но менюто е просто очевадно ясно видимо за всеки който поне веднъж е стартирал програмата. А и той е министър, има екипи от съветници, на които за това им плащат. А и със сигурност първото нещо което са му обяснили при инсталирането на OpenOffice е че е съвместим с MS Office. Така че в контекста на тази сделка която си е живо ограбване на данъкоплатеца, ясно се вижда че цитирания текст на министъра е просто подвеждаща пропаганда: за да злепостави OpenOffice и продуктите с отворен код пред тези които не знаят възможностите им.

  5. Данаил

    OpenOffice може да отваря и записва файлове във множество формати, включително тези на Microsoft Office (..doc, .xls, .ppt), и може да бъде настроено това да е формата по подразбиране. Така че всички файлове които създавате да са съвместими с MS Office. Освен това програмата може да експортира файла като PDF, което е международно признат формат за обмяна на файлове.

    И не на последно място: не смятам че държавната администрация и нейните служители (в това число и министър Ники Василев) трябва да публикуват своите документи в собственически формати, които принуждават тези които искат да ги прочетат да закупят съответните продукти. Напротив, законово трябва да бъде уредено такива документи да са в отворен, стандартен формат, а тези на Microsoft не са такива.

  6. Сиско

    Ами прав е Василев – аз като ползвам цял живот софтуера на Майкрософт (както и повечето хора около мен, а и в света) кака бих могъл да отворя нещо на opensource. То може да е open, ама само за тези, които са си сложили програмката (а те се броят на пръсти май). Може и да е безплатен тоя софтуер, ама явно не е толкова добър, след като никой не го ползва освен заклетите ИТ специалисти, които обичат да си ръчкат из програмите. За обикновен потребител като мен е безсмислено да си утежнявам живота с нразбираеми за мен програми.

  7. Ивайло Кабаков

    «Това писмо все пак бях принуден да напиша на MS Word, за да могат повече хора да го отворят”
    Това последното изречение отразява доколко министър Ники схваща за какво изобщо става въпрос (неудобно ми е да го наричам с фамилното му име – това би могло да се разтълкува като проява на уважение).

    Нормалните администрации по света се осъзнаха и едно по едно се стремят към отворени формати, за да могат повече хора имат достъп до информацията, която публикуват за тях, за да не зависи от решението на чужда частна фирма дали и след година ще можем да го прочетем (дори и с техните собствени продукти) и дали хората, които не могат да си позволят продуктите на въпросната фирма също ще имат възможността да го прочетат.
    Нашият министър, обаче, решава, че за да прочетем писмото, което е решил да спретне, трябва да спонсорираме „Майкрософт“ като си закупим от тях операционна система и офис пакет.

    Да, ама друг път. Аз лично не ползвам продукти на въпросната щатска фирма и доброволно не бих ползвал никога.
    А това, че неуважаемия господин министър не желае да (или предпочита да не) си ползва мозъчните клетки, за да е в услуга на българското общество, се надявам да го лиши от поста, който заема… за доброто на всички нас.

  8. Ицко

    Министъра ни е много некадърен! Той не знае ли, че може да се записват файловете във дозина формати, които се четата от всички софтуери. Няма да се оправи тази държава с некадърни министри, като този.

Коментар