Дискусия за предприемачески умения и кариерно ориентиране

 

Предприемаческите умения и кариерното ориентиране имат все по-голяма роля за конкурентоспособността и успешната професионална реализация на младите хора днес. Това беше основната тема на дискусия със студенти, която се проведе в Стопански факултет и беше излъчвана на живо по интернет. В дискусията взеха участие посланикът на САЩ н.пр. Джон Байърли и г-жа Орели Фер – Ръководител "Комуникации и корпоративна социална отговорност" в Майкрософт – Централна и Източна Европа.

Събитието беше организирано от Фондация на бизнеса за образованието, Майкрософт България, Американското посолство и Центъра за професионално развитие на студентите в Стопански факултет. На срещата присъстваха над 60 студенти от различни университети. С цел да се осигури възможност на повече млади хора да проследят дискусията, събитието беше директно излъчвано по интернет и студенти от цялата страна се включиха във форума със своите въпроси към посланик Байърли и г-жа Фер.
Окуражаването на предприемаческия дух и специализираното обучение в тази насока са от особена важност за темпа на икономическо развитие, повишаване на заетостта и качеството на живот. Това подчерта г-жа Орели Фер. Като лидер в компютърната индустрия, Майкрософт има уникално преимущество да помага на хората да развиват способностите си и да реализират пълния си потенциал, използвайки силата на информационните технологии. С други думи казано: бизнесът на Майкрософт е да създава възможности, допълни г-жа Фер.
Посланик Байърли лично демострира нов инструмент за кариерно ориентиране, създаден от ФБО със съдействието на Майкрософт България и коментира резултатите от него. Инструментът представлява карти за оценка на професионалните ценности, интереси и нагласи. Посланик Байърли подчерта ползите от прилагането на този инструмент и подчерта, че за младите хора е важно да си зададат въпросите, които се съдържат в картите, за да се насочат към кариера, която ще им даде възможност да реализират пълноценно своя потенциал.
Въпросникът е достъпен онлайн на www.fbo.bg.

Коментар