Задава се ново антитръстово дело срещу Microsoft в Европа

 
Норвежкият разработчик на браузъра Opera повдигна антитръстово дело срещу Microsoft в Европа. Гигантът от Редмънт е обвинен, че използва незаконно своята доминантна роля на пазара за операционни системи, за да монополизира интернет технологията.

В жалбата, отправена към Европейската комисия, Opera твърди, че пакетирането на Internet Explorer с Windows от страна на Microsoft затруднява много третите страни производители на браузъри да се конкурират с гиганта, а освен това, ограничава избора за покупка на потребителите.

Opera твърди, че повдига жалбата и от името на всички потребители, на които им е дотегнало някой монополист на пазара да избира вместо тях.

Microsoft отрича нейните практики да ограничават избора на потребителите, писа informationweek.com. Трябва да се отбележи, че компютърните потребители имат пълна свобода да избират и да използват всеки браузър, включително Opera. Производителите на PC-та пък могат да преинсталират всеки браузър по подразбиране на всяка Windows машина, която продават, контрират от софтуерния гигант.

Освен всичко друго, Opera обвинява Microsoft и в злоупотреба със своята доминантна роля на пазара, използвайки нестандартизирани технологии, които не са съвместими с продуктите на трети страни.

За да бъде решен този проблем, Opera моли ЕС да нареди на Microsoft да продава версия на Windows, която не е с преинсталиран Explorer. Норвежката фирма иска и Комисията да нареди на американската компания да използва отворени уеб стандарти в своя софтуер за интернет.

Тези молби не са безпрецендентни. През миналата година ЕК застави Microsoft да премахне своя софтуер Windows Media Player от Windows Vista в отговор на вълната от жалби от страна на конкурентните производители на софтуер. Резултатът от това беше появата на пазара в Европа на версия на операционната система, наречена Windows Vista N.

Opera иска Комисията да приложи същите ясни принципи и за Internet Explorer.

Жалбата на норвежците е последният рунд от легалните битки на Microsoft в Европа. През септември вторият по сила съд на Стария континент наложи антитръстови глоби на софтуерния гигант, свързани с Windows, в размер на $1 милиард.

Въпреки всичко обаче, досега ЕК има ограничен успех в своите усилия да стимулира чрез закони конкуренцията на софтуерния пазар. От Microsoft докладват, че продажбите на Windows Vista N са незначителни, като масово европейците предпочитат да си закупят пълната версия на най-новата й операционна система.

Коментар