AMD обещава 8-ядрен сървърен чип

В края на седмицата AMD обяви своя продуктов план за две години напред, обещавайки осемядрен сървърен чип и нова категория процесори, които комбинират стандартен CPU с ускорител и са предназначени за специфични пазарни сегменти.
От финансова гледна точка, AMD, която през тримесечията на 2007 реализира загуби, предвижда, че ще започне пак да печели през втората половина на 2008.
Осемядреният сървърен чип Montreal ще се появи на пазара през 2009 година. Новият продукт ще бъде представен заедно със сървърната платформа Piranha. Тя ще включва технологията  HyperTransport 3.0 и ще поддържа памети DDR3.
Новата категория процесори, наречени от компанията APU (accelerated processing unit), съчетават в един чип ядра на стандартен CPU и ускорители. Целта на APU ще бъде да достави оптимизирани продукти за специфични пазарни сегменти.
Първото поколение APU, наречено Fusion, е предвидено да излезе на пазара през втората половина на 2009 година. Процесорите ще разполагат с две CPU ядра и едно графично и ще изискват съвсем малки или никакви промени в програмните модели.
AMD планира да използва дизайна на Fusion в нов процесор Swift, който ще бъде част от платформа за лаптопи, наречена Shrike.

Коментар