Грийнпийс подхвана Nintendo, Microsoft и Sony

 
В началото на седмицата природозащитната организация Грийнпийс пусна трейлър, който показва как Mario на Nintendo държи Wii, Master Chief на Microsoft държи Xbox 360 и Kratos на SCEA – PlayStation 3. Това обаче не беше реклама на най-популярните игрови конзоли. Трейлърът е част от кампанията на зелената организация, която обвинява трите гиганта, произвеждащи конзоли, в очевидна незаинтересованост за състоянието на околната среда, писа dailytech.com.

Пазарът за игрови конзоли е един от най-бързо растящите в потребителската електроника с над 60 милиона продажби и 14% годишен ръст за миналата година. Тези конзоли обаче съдържат токсични химикали и могат да доведат до още по-голямо увеличение на растежа на електронни отпадъци.

Хай-тек боклуците често биват захвърляни и така създават масивно замърсяване на околната среда, както и здравословни проблеми на незащитените работници, обясняват от Грийнпийс. Организацията за опазване на околната среда от доста време оказва натиск върху цялата електронна индустрия да замени токсичните химикали, като BFR и PVC с по-безопасни алтернативи.

Зелената група смята, че нито една от конзолите, произвеждани от Microsoft, Nintendo и Sony, не е токсично-отговорна. От Грийнпийс казват, че са проверили и оценили как се представят трите компании от гледна точка на околната среда. Оказва се, че и трите компании са много далеч от произвеждането на “зелена” конзола.

Sony е възприела политика да елиминира най-опасните токсични химикали от своите продукти до 2010 година – това обаче е политика, която не включва продуктовата линия PlayStation, твърдят от Грийнпийс. Японската компания спечели червени точки, благодарение на най-добрите си програми за приемане обратно на стари продукти и рециклирането им, но е критикувана за създаването на “най-лакомата” за енергия конзола – 128 вата.

Microsoft има политика да елиминира токсичните химикали от своите продукти до 2011 година, но не разполага с доброволната програма за приемане на продукти обратно за рециклиране. Xbox 360 Elite също отнесе критики, че поглъща много енергия – 97 вата.

Wii допадна на Грийпийс, поради ниската си консумация на енергия – 15 вата, което е над 6 пъти по-малко в сравнение с другите две конзоли от топ 3. Nintendo обаче е определяна като най-лошата компания от гледна точка на използвани токсични химикали в продуктите, “зелена” политика и програми за рециклиране.

През ноември Грийнпийс постави Nintendo на последно място от 18 компании в доклад за “зелена” електроника, което се дължи на липсата на прозрачност от страна на производителя на Wii относно политики за намаляване на химикалите и рециклиране.

Коментар