БАСКОМ стана съучредител на европейска ИТ асоциация

БАСКОМ стана един от учредителите на европейска организация на малки и средни предприятия от ИКТ сектора, съобщиха от асоциацията на софтуерните фирми.
В началото на месеца в Брюксел осем ИТ браншови организации от Централна и Източна Европа се обединиха в организацията PIN-SME (Pan European ICT & eBusiness Network For SMEs). Новата структура е под егидата на двете най-големи организации в Европа, които представляват интересите на малките и средните предприятия – UEAPME и NORMAPME.
PIN-SME ще представя малките и средни предприятия от ИКТ бранша на политическата и бизнес сцена, където досега големите компании доминират. Учредителите на PIN-SME са асоциации и клъстери на повече от 50 000 малки и средни компании от ИКТ сектора, в които работят над 200 000 човека.
Новосъздадената организация ще се фокусира върху въпросите за създаване на политики в областта на ИКТ сектора по отношение на софтуерни патенти, ИКТ стандартизации, е-invoicing (електронни фактури), електронно здравеопазване и развитие на електронни умения.
Вицепрезидент на PIN-SME за България е Георги Брашнаров, председател на управителния съвет на БАСКОМ.
Стандартизационните процеси в ИКТ сектора ще бъдат ключови в работата на PIN-SME, сподели новоизбраният президент на организацията – Йохан Щетзгал. PIN-SME ще работи вижданията на малките и средни предприятия от сектора на ИКТ да бъдат напълно отразени в процеса на вземане на решение и определяне на политиките в сектора, допълни президентът.
Георги Шарков, член на УС на БАСКОМ, предложи две приоритетни направления за обща дейност, важни за развитието на малките и средните ИТ компании в България и региона – мобилността на ИТ кадрите чрез въвеждане на "сини карти" и стандарти за качество, приложими за малки и средни предприятия в ИТ бранша.

Коментар