Пазарът на персонални компютри се възражда

Продажбите на персонални компютри ще се увеличат с 16.7% през последното тримесечие на 2007 година, предвижда компанията за проучвания и анализи IDC. След слабата втора половина на 2006 година с ръст от само 7.9% през Q4, пазарът на PC започна да се ускорява през 2007, по данните, изнесени в технологичните медии.
Увеличението на продажбите с 16% през третото тримесечие на настоящата година се очаква да допринесе за годишен ръст от 14.6%. За сравнение, през миналата година ръстът е бил 10.1%.
Продажбите на преносими компютри остават двигател на пазара. През Q3’07 глобалният бизнес с лаптопи е нараснал с 37%. Това е най-бързият растеж от повече от десетилетие, като надминава рекордните 35%, отчетени през няколко тримесечия за периода 2003-2005.
Бързите темпове при лаптопите отнеха доста от ръста на декстоп системите. Благодарение само на развиващите се региони, глобалните десктоп продажби продължават да се увеличават, но със забавени темпове.
Диференциалът на растеж между десктопите и лаптопите никога не е бил толкова голям. През Q3’07 продажбите на преносими компютри са се увеличавали с 33% по-бързо, в сравнение с тези на десктопите. Разлика от над 30% не е имало от 1996 година насам.
След няколко последователни години на стабилен растеж, пазарът извън САЩ и Япония е достигнал 68% от глобалните продажби през третото тримесечие на годината. Азиатско-Тихоокеанският регион (без Япония), Латинска Америка, Канада, Централна и Източна Европа, Средният Изток и Африка вече доближават дял от 50%, като пазарите в тези региони са нараснали с над 20% през 2007.
Западна Европа, която има 22% дял от глобалните продажби, също продължава да расте с бързи темпове.
Като цяло, делът на клиентските PC-та е близо 45% от целия компютърен пазар през третото тримесечие и най-вероятно ще достигне 50% до края на 2008 година.

Коментар