Онлайн хазартът остана висящ проблем между ЕС и САЩ

Европейските компании за онлайн залагания се надяваха изпълнителният орган на ЕС да не се споразумее с Вашингтон и да продължи да се бори за възстановяване на тяхната възможност да оперират на най-големия пазар в света – американския. Засега обаче не е ясно дали САЩ ще отворят отново пазара си за интернет хазарта.

В изявление на Европейската Комисия се казва, че в Женева е било подписано двустранно споразумение, което предоставя нови бизнес възможности на компаниите за услуги от Стария континент на американския пазар. САЩ отварят за европейските компании своите сектори за пощенски и куриерски услуги, проучвания и разработки (R&D), сторидж и складове за данни. Щатите също така се съгласиха да тестват и анализират сектора на услугите.

ЕК ще продължи да оказва натиск върху САЩ, за да накара страната да възприеме недискриминираща политика относно Интернет хазарта. Този случай датира още от месец април 2005 година, когато Световната търговска организация отсъди, че щатският закон, позволяващ само на местни компании да доставят онлайн хазарт за конни надбягвания, дискриминира чуждестранните компании.

През миналата година Конгресът на САЩ увеличи ограниченията върху Интернет хазарта, приемайки закон, според който е нелегално банките и кредитните компании да извършват плащания към сайтове за хазарт. През май Вашингтон съобщи, че ще изключи хазартните услуги от споразуменията за отваряне на пазара си, което страната подписа като част от световна търговска сделка през 1994 година.

Така започнаха преговорите за компенсации с ЕС и с други страни, включително Япония и Индия. Говорител на австрийската Bwin каза, цитиран от CNET, че компанията не е очаквала преговорите между ЕС и САЩ да завършат дотук и че се надява Европейската комисия да продължи да настоява за регулативно отваряне на американския пазар за Интернет хазарт.

Австрийската фирма вярва, че е по-добре нещо да бъде регулирано, отколкото да се забрани. Така би било по-добре за всички. През миналата година Bwin закри своя сайт за покер в САЩ и по този начин отписа инвестиции в размер на 500 милиона евро, след като Щатите по по-ефективен начин направиха Интернет хазарта нелегален.

Коментар