ФАР ще финансира технологичното обновление

ФАР подпомага безвъзмездно технологичното обновление
Проектът касае малки и средни фирми от производствения сектор
11/07/2006
В края на миналата седмица стартира проектът по програма ФАР, реализиран от Министерство на икономиката и енергетиката – „Подкрепа за повишаване на конкурентноспособността на българските предприятия”. Безвъзмездната финансова помощ, която ще се отпуска на малки и средни компании от производствения сектор, ще им позволи да обновят технологичното си оборудване, съобщиха от министерството.
Фирмите могат да кандидатстват за помощ в размер на не по-малко от €10 000 и не повече от €50 000, като сумата не може да надхвърля 65% от общата стойност на проекта, с който се кандидатства.
Програмата предлага и финансиране за обучение на персонала на съответната компания. Фирмата, която осъщестествява подготовката на служителите, трябва да е лицензирана от Националната агенция за професионално образование и обучение.
В секцията „консултантски услуги” на проекта ще бъдат финансирани дейности като въвеждане на системи за управление на качеството, опазване на околната среда, безопасни и здравословни условия на труд, качество на продукцията и други.
Трите компонента от помощната програма, за които ще се осигурява финансова подкрепа (обновяване на технологично оборудване, обучение на служителите и „консултантски услуги), ще трябва да бъдат комбинирани помежду си, като една фирма няма да бъде толерирана, ако кандидатства за помощи само по един от тези компоненти.
Крайният срок за кандидатстване е 20 август 2006 година. Предаването на документите ще се състои в сградата на Министерство на икономиката и енергетиката, ул. Славянска №8 (повече информация: www.mi.government.bg).
 

Коментар