20 пъти разлика в офертите за ИТ търг!

Оферти, които се различават 20 пъти по цена, предложиха участници в търга на МДААР за внедряване на справочна информационна система за държавната администрация, стана ясно днес при отваряне на документите.
Фирма „Сиела софт енд пъблишинг" АД предлага решение за 399 877 лв., според информацията в сайта на МДААР. На другия полюс е офертата на „Ител" ЕООД от 8 699 995 лв., която е над 20 пъти по-висока. Между тях са „Норма" АД с предлага цена от 5 887 000 лв. и „Лакорда" АД с 1 152 260 лв.
Поради разлика от над 30% в ценовите предложения на „Сиела" и „Лакорда", комисията е изискала от двете фирми, според правилата на ЗОП, мотивирано становище за по-ниската цена.
Петият участник в процедурата – „Апис – Христович" ЕООД – е отстранен, поради непълнота на изискуемите документи, съобщават от МДААР. В подадените от фирмата документи е липсвала декларация, удостоверяваща списък с имената на подизпълнителите и дела на участието им в изпълнението на поръчката.
Преди броени дни Кoмисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалба на Апис, свързана с търга за справочна ИС. Според юристите на компанията, в тръжната документация са допуснати редица съществени закононарушения, които напълно опорочават конкурса и са основание за прекратяването на процедурата.
Целта на тази обществена поръчка е да осигури справочна информационна система за 4250 локални работни станции, в това число 600 училищни работни станции и 650 работни станции за кметства в страната. Освен това тя ще захранва с информация 2000 сървъра в локални мрежи за държавната администрация.

по темата: „20 пъти разлика в офертите за ИТ търг!”

добавете коментар...

  1. В подкрепа на АПИС

    Глупости. Вижте сега какво стана. Сиела се отказа да го прави аза 400 хиляди и поръчката отива при Норма, която е притежание на Сиела. Ако не вярвате отидете в офиса им. Той е един и същ. Норма е дала офирта 6 000 000 лв без ДДС. Ха сега да видим тая КЗК. Или журналистите, които пишат със симпатия към Николай Василев.

Коментар