Директива на ЕС за екологичен транспорт влиза в сила от 2010

Ново предложение на Европейската комисия цели да намали разхода на горива, както и на въглероден диоксид и замърсяващи околната среда емисии от пътните превозни средства.
Същественото намаление може да се постигне от държавните и местни власти чрез чисти и енергийно ефективни превозни средства в обществения транспорт и автомобилния парк. Жителите на градски райони ще бъдат основните облагодетелствани лица от тези мерки, съобщава представителството на ЕК в България (www.evropa.bg).
Предложената директива се отнася до държавни поръчки на превозни средства и до операторите, които осигуряват публичните транспортни услуги. Когато извършват държавна поръчка на превозни средства, властите ще използват като критерий доживотните разходи за редукция на въглероден диоксид и замърсяващи емисии, като и за енергийно ефективно потребление на горива.
Прилагането на тези критерии първоначално ще бъде по избор, а от 2010 гидина ще стане задължително.
Предложението ревизира предишна директива от декември 2005 г. за популяризиране на чисти превозни средства. Новият текст се отнася не само до редукцията на замърсяващи емисии, но и на въглеродния диоксид, както и до повишаване на енергийната ефективност. Документът касае всички категории превозни средства.

Коментар