Дори да не искат, китайците ще гледат пиратски филми

 
Китай блокира вноса на американски филми, стана ясно от изявление на изпълнителния директор и председател на американската филмова асоциация MPAA (Motion Picture Association of America) – Дан Гликман.

Макар и да не е получена официална информация за такава забрана от страна на китайското правителство или от China Film, то доказателствата, потвърждаващи неприятната за MPAA новина, са много силни, писа dailytech.com. Ако това се окаже наистина вярно, то ще означава, че

Китай прави голяма стъпка назад

в своите усилия да развие силен и легален пазар за показване и дистрибуция на филми, се казва в изявлението на асоциацията.

С този свой ход, смятан от някои анализатори за отмъщение срещу оплакването на САЩ пред Световната търговска организация (СТО) за високото ниво на пиратство в страната, Китай изглежда е спряла да изпълнява молбите за внос на американските филмопроизводители.

По принцип, правителството позволява да се внасят по около 20 американски филма годишно. Според анонимни източници от Холивуд,

азиатската държава изведнъж е станала неотзивчива

– молбите за внос за началото на следващата година са или игнорирани, или забавяни, или отказвани.

От китайската администрация за радио, филми и телевизия засега отказват да коментират така наречената забрана. Ако наистина подобна забрана съществува, то тя би трябвало да бъде официално обявена в сайта на админстрацията, посочва нейният говорител.

Според американските филмопроизводители, много от които залагат на нарастващия китайски пазар, тази забрана ще стимулира още повече пиратството в Китай, което по принцип е много високо.

Коментар