Японски гиганти се обединяват на пазара за LCD-та

Японските гиганти Toshiba и Sharp разшириха своите взаимоотношения в производството на дисплеи от течни кристали. В същото време конкуренцията сред производителите на телевизори с плоски панели продължава да нараства с бързи темпове.
Toshiba ще закупи от Sharp LCD панели с големина от 32 и повече инча, обявиха президентите на двете компании на прес конференция. От своя страна, Sharp ще закупи повече чипове от Toshiba, които ще използва в LCD-тата.
Според news.yahoo.com, японските електронни производители ще обединят своите сили с цел да станат по-конкурентоспособни, най-вече срещу компании като Samsung от Южна Корея, тайвански производители и други. В момента най-големите играчи на пазара за LCD телевизори са Sharp, Samsung, която има общ бизнес със Sony, и Hitachi.
От Toshiba очакват партньорството с Sharp да се окаже изключително полезно, като комбинира силните качества на LCD-та на Sharp с чиповете на Toshiba. Двете компании ще си сътрудничат в разработването на TV технологии и продукти, макар че все още не се разкриват детайли.
В рамките на сътрудничеството Sharp ще придобие 50% от необходимата й LSI технология (large scale integration) за телевизори, докато Toshiba ще купи от своя партньор около 40% от нужните LCD панели до 2010 година. Тези цифри могат да нараснат за в бъдеще, но компаниите все още не са разкрили дали ще имат и други съвместни форми на бизнес.
Все пак от Toshiba посочват, че нейният бизнес с Sharp, който сега се оценява на около $708 милиона, ще се утрои. Японскията гигант обяви също, че ще остави плановете си за производство на OLED телевизори, които използват нов дисплей на основата на електролуминисцентни органични материали. Компанията ще разчита на LCD технологията на Sharp за своите телевизори от следващо поколение.
В момента Sharp е най-големият производител на LCD панели в света, включително и на големи панели от по 60 инча. Според анализаторите от IDC, двете компании трябва да работят заедно за намаляване на цените на своите LCD продукти, тъй като поевтиняването в този сегмент се случва по-бързо от очакваното.

Коментар