Двуядрен процесор ще движи следващия iPhone

Следващото поколение айфони ще използват двуядрени процесори. Според сайта macnn.com, бъдещият iPhone ще бъде изграден върху платформата Intel UMPC, която ще повиши значително бързодействието на епълския мултимедиен комуникатор.
Мобилният процесор Silverthorne ще се произвежда по 45-нанометрова технология, а производителността му ще бъде съпоставима с тази на Pentium M, предшествeник на линията Core Duo.
Процесорът ще консумира 2 вата мощност, в сравнение с 25-те вата на днешните Core 2 Duo чипове. Честотата на новия процесор няма да бъде по-малка от 1 GHz, докато в момента iPhone използва процесор ARM на 620 MHz.
Заедно с процесора Silverthorne, Intel ще пусне и чипсет с кодово име Menlow, който ще позволи изграждане на пълноценни компютри върху платки с размери 7х14 см. Подобни системи ще поддържат основните комуникационни технологии, вкл. и WiMAX.
Устройствата на база Intel UMPC ще бъдат и много евтини. От процесорния гигант говорят за цена от порядъка на 100 долара, което обещава сериозни промени на пазара.

Коментар