Специално защитено жилище отваря врати в Мездра

Днес в двора на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в гр. Мездра “Вяра, Надежда и Любов” беше открито първото Защитено жилище в област Враца. То ще приюти 6 младежи от дома на възраст от 18 до 25 години.
Целта на Защитеното жилище е да подкрепи младежите от дома, като създаде за тях подходяща среда, близка до семейната и им позволи да водят независим начин на живот. Единствената алтернатива на т.н. защитено жилище е преместване в дом за възрастни. 6-те младежи имат придобити социални умения и са подготвени за новото си жилище от специалисти, работещи в дома. В близко бъдеще се очаква община Мездра осигури и подходящи работни места.
М-Тел е основен дарител на проекта и предостави за реализацията му над 120 000 лв. Сътрудничеството на компанията с дома датира от 2003 г., като до 2006 г. М-Тел е дарил близо 60 000 лв. за различни строително – ремонтни дейности, газифициране, ремонт на кухненския блок, компютри, микробус, летен отдих за децата и др. През септември 2006 г. М-Тел стана кръстник на дома, който получи името „Вяра, Надежда и Любов”.
От днес М-Тел стартира кампания за набиране на средства за подпомагане на четири проекта, подкрепени от компанията, сред които е и домът за деца с увреждания „Вяра, надежда и любов” в гр. Мездра. На кратък номер 1788 всеки може да изпрати SMS или да се обади и да дари 60 ст. (с ДДС). Дарената сума ще бъде удвоена от М-Тел. Останалите ключови проекти са „SOS Детски селища България”, фондация „Очи на четири лапи” и социалните домове в град Априлци.
Защитеното жилище беше открито с водосвет, а лентата преряза главният финансов директор на М-Тел Пламен Петров. Сред гостите, заедно със съпругата си, беше и посланикът на Великобритания у нас Стийв Уилиамс.
В дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Мездра живеят 72 деца, като за тях се грижат 60 души квалифициран персонал – рехабилитатори, социални работници, терапевти и възпитатели, които са преминали специализирани курсове на обучение. През последните две години при атестирането си домът е оценен високо за качеството на социалната си работа. “Вяра, Надежда и Любов” беше избран и за пример при посещението на представители на Съвета на Европа през 2006 г. През миналата година екипът получава и друга награда. Директорът на дома г-жа Галя Цветанова стана носител на приза „Мениджър Социални услуги за 2006 г.” на фондация „Човешки ресурси в България”.

Коментар