Мас ще подобрява сигурността на US армията

Apple успя да пробие в ИТ инфраструктурата на нетипичен за историята на компанията клиент – въоръжените сили на САЩ. Проблемите със сигурността на компютърните мрежи през изтеклата година са подтикнали ръководството на US армията да внедри Mac системи, съобщи arstechnica.com.
Сигурността на UNIX ядрото в Mac OS X и фактът, че хакерите се интересуват по-малко от платформата на Apple са дали основание за въвеждането на Mac-ове във военната ИТ инфраструктура.
Допълнително се предполага, че наличието на различни платформи в инфраструктурата ще направи задачата на хакерите по проникване в мрежите и домогване до конфиденциални данни по-трудна.  
Този ход на US армията обаче е остро критикуван от някои ИТ доставчици. Един от аргументите против сделката е, че Apple пуска много по-често обновления на сигурността, отколкото Microsoft. Военните обаче контрират, че това показва по-голямата ангажираност на Apple към проблемите на сигурността.
Някои от системите на американската армия ще заработят на Mac още през февруари идната година. Внедряването на епълската платформа ще бъде свързано и със значителни допълнителни разходи.

Коментар