Intel се оттегли от проекта “Лаптоп за всяко дете”

Процесорният гигант Intel обяви, че се оттегля от проекта "Лаптоп за всяко дете" (OLPC – One Laptop Per Child). Новината, за която съобщи Уол Стрийт Джърнъл, идва шест месеца, след като Intel и OLPC сключиха партньорство за осигуряване на компютри на развиващите се страни.
Причина за раздялата са компютрите Classmate PC на Intel. Компанията е била помолена от шефа на OLPC – Николас Негропонте – да не продава повече тези компютри, които конкурират XO лаптопите, базирани на AMD.
Още през май 2007 Негропонте критикува в телевизонно предаване Intel, че е свалил твърде много цената на своите Classmate PC.
Междувременно процесорният гигант и OLPC работеха по версия на XO лаптоп, базиран на Intel чипове, но твърдото условие на Негропонте е било компанията да се откаже от Classmate PC. В допълнение, OLPC е настоявала Intel да прекрати партньорството с всяка друга компания, която разработва евтини лаптопи, вкл. ASUS с нейния Eee PC.
Говорител на Intel посочва, че открай време компанията не вярва в единно решение за лаптоп, предназначен за децата в развиващите се държави. Двете страни са имали фундаментални различия в подхода за евтините компютри.

Коментар