WiMAX ще потръгне в Европа през 2008

Безжичната технология WiMAX ще потръгне в Европа през настоящата година, прогнозира компанията Informa Media and Telecoms. През 2008 предстоят няколко големи проекта в тази област, смятат анализаторите.
В момента WiMAX е силно развита в САЩ, където зад нея стоят мощни компании като Sprint и Intel. Някои градове от развиващия се свят, сред които Абуджа в Нигерия, също експериментират с WiMAX.
Макар и името на България да не се посочва в обзора на BBC за технологиите през 2008, в частност за WiMAX, вече няколко оператора у нас изграждат мрежи и предлагат услуги на базата на перспективната технология. Инвеститор в един от тях, Некском, е фондът Intel Capital. Наскоро още една компания, Кериър БГ, заяви амбициите си към WiMAX пазара в България.
WiMAX е безжична технология, която осигурява висока скорост на предаване на данни на дълги разстояния. Наскоро град Милтън Кийнс в Югоизточна Англия стартира първата комерсиална WiMAX услуга на Острова. BBC цитира говорител на администрацията, че това е и първият WiMAX безжичен интернет град.

Коментар