Отлив на клиенти беляза тайванското производство на хендсeти

Двата водещи тайвански ОЕМ производителя на мобилни телефони – Compal и Arima Communications – завършиха не по най-добрия начин 2007 година. При първия спадът в поръчките е 27%, а вторият отчита разлика от над 50% между планираните и реално произведените мобилни устройства.

През четвъртото тримесечие на 2007 Compal е произвела 10,9 милиона хендсета, а за цялата година – 47,8 милиона броя. Компанията не е успяла да достигне планираните 50 милиона броя устройства.

Причината за спада са намелите поръчки от клиентите, съобщават от Compal. Негативната тенденция е довела до снижаване на печалбата на компанията с 31,9% при общ приход от $1,5 милиарда.

Arima пък е произвела 9,25 милиона телефона през годината, при планирани 14-16 милиона. За сравнение, през 2006 година компанията достави на пазара 13 милион хендсета.

Анализаторите очакват негативната тенденция да се обърне през втората половина на 2008 година. Основна заслуга за това ще има финландският гигант Nokia, който ще направи големи поръчки към тайванците за производство на CDMA-телефони. Очаква се също и други компании със смартфони да вдигнат обема на тайванското производство. 
 

Коментар