Ултрамобилните РС ще “пораснат” през 2008

Добри дни очакват ултрамобилните компютри през настоящата година, прогнозира BBC. Тези компактни устройства, известни още като UMPC, запълват нишата между лаптопа и цифровия персонален помощник (PDA).
Първите подобни компютри се появиха на пазара през 2006 година, но така и не получиха широко признание от потребителите. Причините за неуспеха им се крият във високата цена и краткия живот на батерията.
Няколко нови продукта от края на миналата година обаче обещават да променят статуквото. Най-вълнуващият от тях е Asus Eee – събноутбук с цена около 400 долара. Тайванската компания очаква да продаде пет милиона от своите устройства през 2008 година.
Макар да е спорно дали Eee PC се вписва точно в определението за UMPC, смисълът на този продукт е същият, както при ултрамобилните компютри – той осигурява желаната компактност, икономичност и достъп до интернет.
Този евтин лаптоп работи с операционна система Linux и тежи по-малко от един килограм. Asus е успяла да намали допълнително теглото на компютъра, като вместо твърд диск използва 4GB флаш памет. Подобно решение също така снижава и консумацията на енергия.
Именно флаш драйвовете ще навлизат бързо в употреба през настоящата година, формирайки една от основните тенденции в технологичния сектор. Наскоро корейският гигант Samsung показа нов чип, на базата на който ще се произвеждат 128GB флаш карти.
Флаш паметите вече се много сериозна алтернатива на твърдия диск като избор за съхранение. Дори се появиха слухове, че Apple се кани да пусне на пазара през 2008 година ултра тънък Macbook с флаш базиран драйв.

Коментар