Microsoft подобрява своя домашен сървър

Microsoft тества следваща версия на операционната система Windows Home Server (WHS). Известна като “Power Pack 1″, версията ще бъде предоставена на хардуерните партньори и потребителите по-късно тази година, съобщанва ZDNet.

WHS Power Pack 1 включва редица нови характеристики. Версията ще може да се инсталира на домашни компютри с 64-битова Vista (но не и с 64-битова XP). Налице е и нова опция за бекъп – когато добавят твърд диск към WHS, на потребителите ще се предоставя възможност да го използват за бекъп на домашния сървър.

Microsoft е предвидила и опция за възстановяване след бедствия (disaster recovery). Потребителите на Power Pack 1 ще могат да правят бекъп на външно устройство за съхранение, което ще пазят на сигурно място.

Разширени са и функциите за отдалечен достъп. Обновлението на WHS ще позволява на потребителите да ъплоудват множество файлове, които ще са достъпни като „портретни” изображения (thumbnail).

Microsoft не планира да пусне публична бета версия на Power Pack 1. Компанията показва съществуващи издания на WHS на нови домашни системи по време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас.

Коментар