Samsung ще превзема пазара на евтини телефони

Корейската компания Samsung е амбицирана да превземе пазара на евтини мобилни телефони. През настоящата година електронният гигант се очаква да пусне хендсети с цена между 40 и 50 долара.

Както можеше да се предполага, с подобни апарати Samsung ще атакува пазарите в Индия, югоизточна Азия и Латинска Америка. Производител на евтините телефони ще бъде компанията Foxconn.

До неотдавна Samsung залагаше преди всичко на скъпите имиджови устройства. Напоследък обаче цените на нейните хендсети започнаха да падат. Ако в края на 2006 година средната цена на Samsung беше 176 долара, то една година по-късно тя е 151 долара.

Вероятно благодарение на подобна политика, корейската компания успя да измести Motorola от второто място при производителите на мобилни телефони. През настоящата година Samsung очаква 25-процентно увеличение на продажбите, в резултат на експанзията в развиващите се пазари.

Като брой, корейците планират да продадат 200 милиона телефона през 2008 година, което ще бъде с 40 милиона повече, отколкото през 2007. Около 65-70 милиона от тези устройства ще бъдат пласирани в развиващите се страни. За сравнение, през миналата година Samsung продаде на тези пазари 45 милиона хендсета.

Очаква се до края на настоящата година корейската компания да достигне 15% дял от пазара, който ще нарасне до 25% през 2010 година.

Коментар