Мобилният VoIP може да “отлепи” през 2008

Въпреки че някои компании вече предлагат интернет гласови услуги през мобилни телефони, технологията все още е незабележима на пазара. Не е изключено обаче през 2008 година да станем свидетели на по-масово навлизане на мобилния VoIP, прогнозира BBC.
Предимство на технологията е, че осигурява евтини разговори през интернет. На ниво персонални компютри VoIP е изключително популярна, но при мобилните устройства приложението й в момента е ограничено.
Компании като Jajah и Truphone предлагат VoIP през мобилния телефон, а мрежовият оператор 3 пусна мобилни Skype услуга и телефон. Няколко други компании също лансираха хендсети с VoIP характеристики.
Най-големият производител на хендсети Nokia вече предлага четири телефона с възможности за VoIP комуникации и планира да въведе подобна функционалност в широка гама от своите устройства.
Но макар и с подкрепата на Nokia, мобилната VoIP технология все още е на много ранен етап в развитието си. По-скоро, през 2008 тя бавно ще "отлепя", прогнозират анализатори.

Коментар