45% от мениджърите не вярват на служителите

Над половината мениджъри признават да изтичане на данни (източник: SailPont)

Над половината мениджъри признават за изтичане на данни (източник: SailPont)

Шефовете на фирми и организации, отговорни за ИТ решенията, нямат голямо доверие в своите служители, когато става въпрос за конфиденциална информация.

Въпреки опасенията си обаче, много от тях не разполагат с техническа експертиза да спрат изтичането на данни.

Според проучване на SailPont, около 45% от мениджърите смятат, че техните служители биха продали фирмени данни срещу добра цена.

52% от отговорните за вземане на ИТ решения в САЩ и Великобритания споделят, че подчинените им са виждали документи, до които не трябва да имат достъп.

84% от корпоративните организации използват клауд-базирани услуги за основните бизнес процеси. И въпреки, че все повече компании възприемат клауда и концепцията BYOD (използване на личните мобилни устройства в работата), 41% от мениджърите, които вземат ИТ решения, признават, че не могат да следят ефективно използването на облачните технологии.

Нещо повече, 81% от анкетираните са притеснени, че бизнес потребителите споделят пароли между персонални и корпоративни приложения. 57% са се сблъсквали със ситуация, при която служители са загубили корпоративни устройства, съдържащи чувствителна информация.

Над половината от анкетираните твърдят, че са прекратявали опити на служителите да достъпват информацията във фирмената мрежа, след като са напуснали компанията. Само 41% от организациите имат действащи процеси за премахване на важни данни от мобилните устройства. Повече от половината мениджъри смятат, че е въпрос на време да изтекат данни.

Коментар