Спират телефони на ФБР за неплатени сметки

Телефонна компания отряза международните линии за подслушване на ФБР, след като правителствената агенция за разследване не е успяла да си плати навреме сметките, се казва в правителствен одит на САЩ, публикуван през тази седмица.

Главният инспектор на правосъдния департамент обвинява ФБР в лошо управление на парите, използвани в тайни разследвания, което прави агенцията уязвима към кражба, тъй като е обърквала фактури. За пример в одита се посочва случай, в който подслушване, разрешено от закона FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act), който се отнася до електронния шпионаж в случаи на тероризъм и други разследвания, е било прекъснато поради неплатени сметки.

В одита се казва още, че късните плащания са карали телекомуникационните компании да спират телефонни линии, предназначени да доставят данни от наблюдения на ФБР, в резултат на което са били загубени доказателства.

От ФБР признаха за "няколко случая", в които закъснялото плащане на телефонни сметки е водело до прекъсване на наблюдението. От агенцията обаче добавят, че тези прекъсвания са били временни и не са се отразили на случаите.

Програмата FISA е осъждана от много критици като неконституционна. В момента тя е оставена на Конгреса за обновяване. Законодателите стигнаха до задънена улица по въпроса докъде да се простират границите на програмата, както и по темата за надеждни протекции за телефонните компании, които взимат участие в програмата за подслушване на територията на САЩ. Последната беше стартирана от президента Буш след атентатите от 11 септември.

Коментар