Ръстът на фалшивите евро монети забавя темп

Общо 211 100 фалшиви евро монети бяха извадени от обръщение през миналата година. Това е повишение с около 29% в сравнение с 2006 г., съобщава представителството на Европейската комисия.
Темпът на нарастване на фалшивите евро монети обаче намалява. Така например, през 2006 увеличението спрямо предходната година е било 63%.
Комисията смята, че тези фалшиви монети все пак не са сериозна причина за тревоги за обществото. В действителност броят им е много малък в сравнение с 75-те милиарда истински монети евро, пуснати в обръщение, и с 14-те милиарда монети от трите най-високи номинални стойности, което като съотношение се равнява на 1 на 66 000.
Броят на откритите фалшификати е също така по-нисък от сбора на подправените монети в страните от Еврозоната преди въвеждането на еврото. Подправените монети по принцип не се приемат от правилно настроените автомати за продажба или от други машини работещи с монети. 
Най-фалшифицираната монета продължава да бъде 2 евро. Тя заема 85% от общия брой фалшифицирани монети през 2007 година. Около 585 000 фалшиви евро монети са били извадени от обръщение след въвеждането им през 2002 г.
Две нови нелегални фабрики за производство на монетни са разбити през 2007 г. в Италия и Испания. Така общият брой на разбитите нелегални фабрики за производство на монети, открити след въвеждането на еврото през 2002 г., става 14. По време на тези и други операции през 2007 г. са заловени 90 000 фалшиви монети евро преди да бъдат пуснати в обръщение.
Комисията наскоро представи законодателно предложение за повишаване на усилията за защита на еврото от фалшифициране. Ако бъде приет, документът ще задължи банките и другите професионални учреждения, които боравят с пари, да гарантират, че банкнотите и монетите са истински преди да ги пускат обратно в обръщение.

Коментар