Toshiba сваля двойно цените на HD-DVD плеърите

Японската компания Toshiba рязко понижи цените на своите HD-DVD плеъри. Анализатори тълкуват това като отговор на решението на най-голямото студио за домашно видео Warner Bros да поддържа ексклузивно конкурентния формат Blu-ray.
Цената на модела Toshiba HD-A3, който поддържа само формата с висока резолюция 1080i, пада наполовина – от 300 до 150 долара, съобщи сайтът Electronista. Моделите HD-A30 и HD-A35, способни на възпроизвеждат 1080p, вече струват $200 и $300, съответно.
С този си ход Toshiba се надява да привлече масовия потребител към покупки на HD-DVD плеъри. Към момента форматът HD DVD има много висок дял от пазара на самостоятелни видео HD плеъри – около 50%, а при лаптопите с HD драйв достига 80%, по данни на HD DVD Promo Group. Тези проценти обаче не отчитат Blu-ray устройствата в конзолите за игри PlayStation 3 на Sony.
След обявлението от Warner Bros, някои анализатори побързаха да обявят Blu-ray, поддържан от Sony, за победител във войната на HD форматите, но Toshiba не се е предала в опититe да наложи своя HD-DVD. Компанията планира да предприеме редица мерки, вкл. доставяне на безплатни филми в комплект с плеърите.
В момента поддръжници на HD DVD формата са студията Paramount и Universal, но техният дял от пазара на филми с висока резолюция е около 30%.

Коментар