Облачна ReactOS ще конкурира Windows

Потребителят ще разполага с всички свои персонални данни и приложения на всяко устройство

Потребителят ще разполага с всички свои персонални данни и приложения на всяко устройство

Двама предприемачи стартираха проект за създаване на операционна система на база ReactOS и съпътстваща облачна услуга, които ще позволят пускане на Windows приложения на почти всяко устройство, дори и със слаб хардуер.

Проектът Thorium Core на Алексей Брагин и Стивън Едуардс набира средства чрез платформата Kisckstarter. Целта е до 21 февруари да бъдат събрани 120 000 долара.

Пускането на Thorium Core е планирано за 2014 г. Минималната вноска на инвеститорите е фиксирана на 10 долара. Срещу тази сума те ще получат дистрибуцията и достъп до облачната услуга за един месец.

ReactOS е система, развивана от 1996 г. като проект с отворен код, бинарно съвместим с Windows NT. Платформата трябва да изпълнява Windows съвместими приложения и драйвери така, сякаш са в самата Windows.

ReactOS използва подобен на Windows графичен интерфейс, така че потребителите, свикнали със системата на Microsoft, ще могат лесно да работят и на тази платформа. В перспектива, ReactOS трябва да се превърне в пълноценна безплатна алтернатива на Windows.

Към момента ReactOS се намира на етап алфа-тестове, което означава, че все още й липсват някои от предвидените функции. Засега системата е удачно да се ползва само за тестове и експерименти. Брагин и Едуардс твърдят, че Thorium Core е нов етап в развитието на ReactOS. Крайната цел е създаване на пълноценна операционна система, подходяща както за частни, така и за комерсиални приложения.

Твърди се, че Thorium Core ще консумира по-малко изчислителни ресурси, в сравнение със съвременните версии на Windows, и ще се нуждае от по-малко памет, без това да пречи на изпълнението на Windows съвместими приложения.

Платформата ще бъде модулна, с възможност за избор на необходимите модули и изключване на ненужните. Това позволява не само да се намали размерът, но и да се настрои системата за различни сфери на приложение.

Thorium Core ще работи на устройства с различен форм-фактор, вкл. настолни РС, ноутбуци, смартфони и таблети. Авторите на проекта твърдят, че платформата може да се инсталира на повече устройства, отколкото Windows. Потребителят ще разполага с всички свои персонални данни и приложения на всяко устройство, благодарение на облачната услуга.

Коментари по темата: „Облачна ReactOS ще конкурира Windows”

добавете коментар...

  1. vmware

    Цветан поща се завръща 😀

Коментар