Стари кораби стават центрове за данни

Плаващи центрове за данни, изградени в стари товарни кораби, планира да разположи по пристанищата на САЩ компанията International Data Security (IDS) от Сан Франциско. Нещо повече, идеята предвижда преместване и на цели офиси върху излезлите от употреба морски съдове.

IDS възнамерява да изкупи около 50 кораба, от които 22 ще бъдат разположени в САЩ, а останалите по други части на света, съобщи dailytech.com. Първият плаващ център за данни заедно с офис се очаква да стартира в началото на април тази година.

Предимствата на подобен подход са няколко. На първо място, се решава проблемът с наема на земна площ, доколкото корабите ще излязат значително по-евтино. Второ, ще се снижи енергопотреблението с 30%, благодарение на разработената от IDS система за водно охлаждане. И на трето място, поставянето на интернет казино или торент тракер в неутрални води може да реши много проблеми, отбелязват не съвсем на шега анализатори.

Проектът на IDS е продължение на идеята за Blackbox на Sun Microsystems. Един от собствениците на IDS е Ричард Нютон, бивш адмирал и началник на Морската академия. Google също притежава аналогичен патент. В тази насока работи и компанията Rackable с нейния Ice Cube.

Коментар