BASF вече е Европейска компания (SE)

Днес, след като новото име на компанията беше регистрирано в търговския регистър на съда в Лудвигсхафен, официално завърши трансформирането на BASF Aktiengesellschaft в европейска компания – Societas Europaea, SE. Считано от този момент името на компанията е BASF SE. Процесът на трансформация отне по-малко от 12 мееца. Годишното събрание одобри тази промяна на 26 април 2007 г., а споразумението с представители на служителите беше постигнато в средата на месец ноември 2007 г. На 05 декември новосформираният Надзорен съвет на BASF SE одобри Борда на изпълнителните директори. Новият номер на компанията в търговския регистър е HRB 6000.
На церемония в градския съд в Лудвигсхафен, Егерт Вошерау – Заместник председател на Борда на изпълнителните директори на BASF SE, благодари на всички, които са участвали в трансформационния процес. „Това е исторически ден за BASF и неговите служители. Ние сме първата компания в нашия индустриален сектор, която олицетворява идеята за Европа чрез нейната юридическа форма. В същото време, ние засилваме ангажираността на европейските служители и подобряваме нашето корпоративно управление.”
Новият Надзорният съвет на BASF SE се състои от 12 члена – 6представители на инвеститорите и 6 представители на служителите накомпанията. Той ще управлява до Годишното събрание, което трябва да се проведе през 2009 година. BASF SE учреди и нов European works council (BASF Europa Betriebsrat), който се състои от 23 члена в 12 европейски държави. Централата и главните административни офиси на BASF SE ще останат в Лудвигсхафен.

Коментар