Symbian жъне успехи на мобилния пазар

Операционната система Symbian засилва позициите си на мобилния пазар. Само в Япония към края на миналата година броят на продадените телефони със Symbian OS е бил 30 милиона, сочат нови проучвания, на които се позовава theinquirer.
Делът на 3G апаратите със Symbian, предлагани от най-големия японски оператор NTT Docomo, се е увеличил от 50 на 65% през 2007 година. Така Symbian телефоните изпреварват конкурентните решения на базата на Linux от Montavista, също предлагани от NTT Docomo. Напредък бележат и смартфоните с Windows, лансирани на японския пазар чрез партньорство на NTT Docomo с тайванския производител HTC.
Symbian тепърва ще разгръща потенциала си, смятат анализатори. Наскоро платформата се сдоби с нови възможности, вкл. графичната архитектура Screenplay, технологията Freeway за оптимизиране на работата с широколентови мрежи, както и с поддръжка на SMP (Symmetric Multi-Processing) за мобилни устройства с многопроцесорни чипсети.
Symbian пасва добре в мрежи Super 3G, каквито вече се изграждат в някои страни, вкл. в Европа. Мрежата се базира на технология HSOPA (High Speed OFDM Packet Access), която е най-вероятният приемник на HSPA.

Коментар