Изследване: Ubuntu е по-сигурна от Windows и Mac OS X

Ubuntu се справи най-добре в тестовете за сигурност на британската правителствена организация CESG

Ubuntu се справи най-добре в тестовете за сигурност на британската правителствена организация CESG

Изследване на британски експерти определя Ubuntu 12.04 за най-сигурната операционна система за публичния сектор, по-сигурна от Windows 8 и Mac OS X, похвали сe Canonical.

Заключението се базира на доклад на групата CESG (Communications-Electronics Security Group), която играе роля на национален технически орган за оценка на сигурността.

Групата е извършила серия от тестове с 11 десктоп и мобилни платформи, за да установи коя е най-сигурната операционна система за британската администрация. Оценката на сигурността, направена от CESG, включва 12 категории – VPN, кодиране, сигурно зареждане, откриване на зловреден код, реакция на инциденти и др., съобщи ръзработчикът на Ubuntu – Canonical.

Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin) е най-сигурната десктоп операционна система, като превъзхожда по този критерий по-популярните от нея Windows 8 и Mac OS X. Тя е единствената ОС, която преминава девет от изискванията без значителни рискове, подчертава Canonical.

„Поддържана от Canonical с безплатни ъпдейти на сигурността в продължение на 5 години и без проблеми с малуер, тя [Ubuntu] е трудно да бъде победена в приложенията за публичния сектор”, коментират изследването от Canonical.

„Работим усилено, за да запълним празнотите и да направим Ubuntu ясно открояваща се, най-надеждна операционна система в бъдеще”, посочват от разработчика. Компанията се надява да постигне сериозен напредък в системата, преди да излезе следващата LTS версия през април  2014 г. (известна като 14.04 LTS), която ще бъде още по-добра.

Коментари по темата: „Изследване: Ubuntu е по-сигурна от Windows и Mac OS X”

добавете коментар...

  1. WARGAMING

    Пределно ясно , но пък и по-малко използвана 🙂

Коментар