Германия настръхна срещу Nokia

Акции на протест последваха решението на Nokia да затвори своя завод в Германия. Много граждани на страната с най-мощната икономика в Европа обявиха, водени от профсъюзите, бойкот на продуктите на финландския мобилен гигант.
Nokia премества производството си в Румъния, в резултат на което 2300 немци от завода в Бохум ще останат без работа. Северната ни съседка е привлякла най-големия производител на мобилни телефони в света с по-ниска цена на труда.
Засега все още не е известно къде ще бъде разположен новият завод в Румъния. Производството там трябва да стартира към средата на годината, според публикации в западната преса.
Междувременно германски политици настояха компанията да върне около $115 милиона, които са били инвестирани от немската икономика в завода на Nokia. Министърът на селското стопанство отиде още по-далеч в гнева си, като заяви, че ще забрани употребата на Nokia телефони от служителите в подопечното му ведомство.
Предстоят преговори между правителството и Nokia по възникналия проблем, но в Германия не вярват финландците да променят своето решение за закриване на завода в Бохум.

Коментар