Spotify подготвя IPO за 7-8 млрд. долара

По официални данни от края на 2012 г., Spotify има около 20 млн. потребители

По официални данни от края на 2012 г., Spotify има около 20 млн. потребители

Музикалната услуга Spotify може да излезе на борсата през 2015 година с първоначална оценка от 7-8 млрд. долара, предаде Ройтерс.

В момента компанията търси да наеме американски специалист по корпоративна отчетност. Обявата е публикувана в социалната мрежа LinkedIn.

В нея се посочва, че кандидатът трябва да може да приведе документите на Spotify в съответствие със стандартите на Комисията по ценни книжа и борси (FCC) на САЩ за разкриване на финансова информация.

Подобно изискване е необходимо при подаване на заявка за първично публично предлагане на акции (IPO) в САЩ. На базата на това анализаторите от Ройтерс правят извод, че Spotify се готви за излизане на борсата през 2015 г.

Цената на услугата, предлагана от шведски стартъп, възлиза на над 4 милиарда долара след последната инвестиция от ноември 2013 г. на стойност 250 милиона долара. Подобна оценка прави Spotify един от най-скъпите стартъпи в света.

Твърди се, че Spotify може да продължи да привлича инвестиции и през 2015 г. цената й да достигне 7-8 млрд. долара. Услугата стартира през 2006 г. в Швеция и по данни от декември 2012 г. има около 20 млн. потребители на потоково аудио.

Коментар