Имплант в мозъка събужда кристални спомени

Нов способ за подобряване на функциите на паметта откриха канадски лекари, докато извършваха дълбока стимулация на мозъка на свой пациент, съобщи independent.co.ukПрофесорът неврохирург Андрес Лозано и неговият екип от болница в Торонто са лекували 50-годишен мъж от затлъстяване. Пациентът е бил неподатлив на обикновените способи, поради което лекарите са приложили метод на стимулация на участъци от хипоталамуса, които потискат апетита.

За целта в хипоталамуса, който е висшият център на вегетативната нервна система, са били имплантирани електроди, свързани жично към източник на високочестотни електрически сигнали, закрепен на гърдите на пациента. Този подход е известен като дълбока стимулация на мозъка и е доста спорен в средите на учените, тъй като предизвиква негативни странични ефекти.

По време на лечението обаче екипът изненадващо установил, че паметта на пациента рязко повишила функционалността си. 50-годишният мъж си спомнял отдавна забравени случки и подробности от своя живот, например разходка в парка със свои приятели, когато бил на 20 години.

При увеличаване на интензивността на стимулацията, спомените ставали още по-ярки. След два месеца лекарите повторили експеримента, като отново получили същия резултат – техният пациент си спомнял в детайли миналото. Било установено също така, че след триседмична непрекъсната стимулация на хипоталамуса, пациентът показвал значително подобрение на способността си за обучение.

Коментар