Организират протест срещу наредбата на МВР

Събирането на данни за гражданите е агресивен метод за навлизане в личния живот на всеки българин, заяви в писмо до медиите Богомил Шопов, лидер на Организацията за отворен код, свободен софтуер и бизнес Да на FOSS”, по повод наредбата на МВР от миналата седмица.
“Да на FOSS” организира в четвъртък по обяд протест в градината пред телефонната палата на ул. Гурко 6, срещу сградата на ДАИТС. Протестът е законен, подадено е заявление в Столична община и вече е получено разрешение за протеста, уточниха от организацията.
Няколко факта, които не се споменават, но стават ясни от наредбата и от директивата на ЕС, посочва Богомил Шопов. Според него, тези факти показват как наредбата противоречи на Конституцията. Очаква се наредбата да бъде дадена на Конституционния съд в близките дни.
МВР ще знае за всеки потребител на Интернет наборите от IP адреси и по кое време са ползвани. Идентификацията IP адрес – физическо лице ще се прави от доставчика на Интернет. Органите също така ще знаят каква комуникация, кога, с кого и по колко време водят потребителите – през имейл, телефония (примерно SIP) и чат, както и какво правят в интернет.
Така например, при написване на името “Иван Димитров Коколев” с ЕГН 641123**** за него биха излезли информации като – кои ip адреси е използвал, активност през последните 24 часа, с кого си е говорил, къде се намира, с кого си е писал и съответно хората, с които е говорил, с кого са си говорили и т.н., алармират от “Да на FOSS”.
Според наредбата, служителите на МВР могат по всяко време да използват събраната информация за техни си цели. Проблемът, според Богомил Шопов, е, че така могат да се наблюдават свободни граждани, които не са заподозрени в престъпление, нито са виновни или обвиняеми.
Това противоречи освен на Конституцията в членовете й за неприкосновеност на личния живот, но и на хартите за правата на човека и на правилото, че всеки е невинен до доказване на противното, твърдят от “Да на FOSS”. Къде е сигурността, че събраната информация ще бъде използвана за борба с престъпленията, питат от организацията.
Наредбата не би могла да бъде отговор и на тероризма. Масовото наблюдение ще означава успех за извършителите на нападенията, тъй като се подкопават изконните ценности, завършват инициаторите на протеста срещу наредбата.

Коментар